Voor jongens die ‘homo’ als scheldwoord gebruiken…

De film ‘Dóst’ is zaterdag 27 okt. uitgezonden op NPO 3.
Als je hem gemist hebt…
Nu eens niet in de randstad maar op het platteland.
Vriendschap tussen twee jongens…
Wat als een daarvan homo is?
Een blog die deze keer vooral uit citaten bestaat.

Uit het interview :

 “…Op de middelbare school voelde ik me ook altijd een vreemde eend in de bijt. Ik was niet bezig met het luisteren naar hardcore, voetbal en het verzamelen van flippo’s. Ik was bezig met theater en film, en ik was bevriend met een homoseksuele jongen in mijn klas. Kennelijk gaf dat alles bij elkaar aanleiding om te vermoeden dat ik óók homoseksueel was…
Ik had er veel moeite mee dat mensen destijds dachten dat we een stelletje waren. Daarom besloot ik minder met hem om te gaan, om mijn eigen hachje te redden. Ik schaam me daar tot de dag van vandaag nog steeds voor. Maar je moet niet vergeten hoe genadeloos de middelbareschooltijd kan zijn…
Ik neem het mezelf erg kwalijk dat ik me toen zoveel heb aangetrokken van wat men van me vond.”

Herkenbaar?

De meeste van je klasgenoten hebben in theorie niets op je tegen, maar volgens dit artikel is er veel schijntolerantie. “Veel mensen zeggen: ‘Ik accepteer homo’s wel, maar ze moeten niet aan me komen!’. Dat is geen acceptatie…”
De filmmaker doet voor onderzoek in  een aantal jeugdketen: “We stelden aan iedereen de vraag: hoe zou je het vinden als een van je beste vrienden op jongens zou vallen? Ik hoopte dat men het niet erg zou vinden. Maar tien van de elf groepen jongeren die we spraken, gaven aan dat ze daar veel moeite mee zouden hebben.”

Waarom die film?

“Ik heb de film niet gemaakt voor een gay publiek, maar juist voor de jongens waardoor ik me vroeger op de middelbare school geïntimideerd voelde. Die altijd ‘homo’ als scheldwoord gebruikten, waar ik me heel naar door voelde, terwijl ik zelf niet eens op mannen val. Kun je nagaan hoe je je voelt als je op die leeftijd wél met dat soort gevoelens worstelt, en dat woord naar je hoofd geslingerd krijgt. Volgens mij komt het dan drie keer zo hard aan.

Een film om te laten zien en te bespreken op scholen en in jeugdgroepen.

https://winq.nl/articles/229549/Filmmaker-Joren-Molter-over-Dost/?fbclid=IwAR03M9IeKZ3UhpsARtqNMuWZddo7Eu8GxoK-HK63p7Me_AINrlSAQ4UPoiw